horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés

támogatói linkek


dorogma panzió tiszadorogma legfrissebbek
Bojlireceptek
Sügérhorgászat
A balaton halai
A nagy harcsa szomorú sorsa
Horgasszunk.hu póló
linkek
Gyártók A-H
Gyártók I-P
Gyártók Q-Z
Társoldalak
Kapcsolat
Hírlevél
Horgasszunk.hu blog google blogger blogspot
állandó rovatok

Google Adsense pénzkeresés

Letölthető horgászjátékok
A VMSZ jelenti a Balatonról
Ingyenes dolgok horgászoknak
Szolunáris táblázat 2008.
Vízállásjelentés
Halászháló kötés

 

Nyomós csalik

Németország legjobb csukás vizén vagyunk. Az utóbbi napokban szép csukákat fogtunk könnyű és kicsi wobblerekkel. Mára front érkezett és valami nem stimmel. Egyáltalán nincs kapás! Közben egyre jobban fúj a szél, a víz pedig kezd a fortyogó levesre hasonlítani. Tajtékzik, habzik, csíkokat hasít bele a szél. Most más kártyákat kell elővennünk a pakliból, hogy valami eredményt felmutathassunk. Az eddigi nyerő csalik használhatatlanok ilyen időben. Előkeresek egy termetes gumihalat, jó nagy fejjel. Na, ez még a karomat is húzni fogja – magyarázom Péternek, aki ékes szavakkal az időjárást emlegeti közben. Már a második dobásra akasztok egy csukeszt és nem sokára már a csónakban is van.

Hogy mi a siker titka?
Ha a sötétben, az ágyadban fekszel és jól figyelsz, megérzed, ha a szúnyog rászáll a karodra. Ha ügyes vagy, leütheted. A halak a nyomásváltozást – így a rezgéseket is az oldalvonalukkal érzékelik. Olyannyira jól, hogy ők a „szúnyogot” már reptében érzékelik, nem is kis távolságról, ráadásul anélkül, hogy látnák közben. Na ezért kell néha kifejezetten ormótlan, nagy „Nyomós csalikat” használnunk.

csuka   csuka 2

Mit kell tudni, az ilyen csalikról?
A műcsali piac akkora, hogy bőséges választékot találunk olyan csalikból, amik a mozgásukkal, vibrációjukkal, forgásukkal mindenképp feltűnést okoznak a ragadozók körében. Ezek gyakran olyan csalik, amik egyáltalán nem tűnnek természetesnek és csak sok képzelőerővel tudjuk őket zsákmányállatként elképzelni. Optikailag nem is ez a céljuk, teljesen más a fogósságuk oka.

Rossz látási viszonyok
A nagy és „nyomós” csalik bevetési területe különböző lehet, ahol a víz alatti látási viszonyok meghatározóak. Rossz fényviszonyok közt, vagy sötétben nagyon hatásosak – hisz a rablók a víz rezgéseit érzékelik. A rossz fényviszonyoknak különféle okai lehetnek: zavaros víz, nagy mélységben való horgászat illetve az éjszaka.

A zsákmány mozgása
A fentieken kívül, úgy gondolom, hogy egy ilyen nagy műcsali mozgása jobban hasonlít egy 20 cm-es vörösszárnyúéra, mint egy 5 cm-es wobbleré. Egy menekülő hal is jó erős rezgéseket kelt a vízben,
ugyanúgy, mint egy ilyen nagy csali.

gumihal   a zsákmányul ejtett nagy csuka

Melyik ragadozók kedvelik ezeket a csalikat?
Úgy gondolom, hogy a legnagyobb hatásuk a harcsákra van, főleg olyan helyeken, ahol általában a megszokott műcsalikkal horgásznak rájuk. A fogasok leginkább szezonkezdetkor szeretik.
A csukák alapvetően kíváncsi halak, ezért egész évben vadászhatunk rájuk ilyen csalikkal.

Hogyan használjuk őket?
Nagy csalikkal való horgászatkor a behúzás által, a szokásosnál nagyobb vízellenállást tapasztalhatunk. Ezért erősebben is kell a vontatást végezni, ahhoz, hogy a csali jól mozogjon. Egy ekkora méretű csali mozgását kitűnően érezhetjük a botvégen. Ha vízinövényt vagy ágat fogott a csali, azt is rögtön megérezzük. A kapást pedig főleg.
Jó horgászatot!

Uli Beyer
www.angeln.de

 

idõjárás