horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés
támogatói linkek


dorogma panzió tiszadorogma





legfrissebbek
Bojlireceptek
Tiszalúci kalandozás 1. rész
Megdõlt a ponty világrekord!!!
Ingyen horgász katalógus, DVD
Horgasszunk.hu póló
linkek
Gyártók A-H
Gyártók I-P
Gyártók Q-Z
Társoldalak
Kapcsolat
Hírlevél
Fórum /hamarosan/
állandó rovatok

Google Adsense pénzkeresés

Letölthető horgászjátékok
A VMSZ jelenti a Balatonról
Ingyenes dolgok horgászoknak
Szolunáris táblázat 2007.
Vízállásjelentés
Halászháló kötés


Haltrófeakészítés házilag

Számos alkalommal találkoztam olyan horgászokkal, akik hatalmas összegeket költöttek az általuk kifogott halak trófeáinak kikészítésére. Én is számtalanszor kerültem ilyen helyzetbe, hogy a kifogott hal fejét nem volt ahol kikészítessem vagy egyszerûen az anyagi helyzetem nem engedte meg. Ezért döntöttem el, hogy utánanézek a szakirodalomban, hogyan is lehet egyszerûen elkészíteni egy halfej trófeát. Elõször csak kisebb halakkal kísérleteztem és amikor már rendelkeztem némi gyakorlati tapasztalattal csak akkor fogtam neki a nagyobb, kapitális halaknak.

haltrófea készítés

Az alábbiakban a halfej trófea készítés három különbözõ formáját szeretném bemutatni úgy, hogy az mindenki számára érthetõ és a leírtak alapján könnyen kivitelezhetõ legyen.

Sóval kezelt trófea
Hozzávalók:
- egy mûanyag légmentesen zárható edény
- konyhasó
- kis fapálcikák (a hal szájának kitámasztására)
- lakk (ha lehet színtelen)
- üvegszem (ha nincs lehetõségünk hozzájutni preparátoroktól akkor régi plüssállatokból is ki lehet szedni)
- hátlap (én általában gyümölcsfából készült hátlapot használok amit fafaragóktól szerzek be)

Elkészítés lépései:

1. Az elkészítendõ hal fejét óvatosan vágjuk le, ügyelve a mellúszókra. Én a mellúszókat általában eltávolítom a fejrõl, külön szárítom és utólag helyezem el a hátlapon.
2. Pucoljuk ki a kopoltyúüreget és a szemüreget majd újra alaposan mossuk át.
3. Fapálcikával támasszuk ki a szájat, de ügyeljünk, mert a túlságosan hátranyíló száj nem természetes és a falon sem mutat jól.
4. Az elõkészített mûanyag edénybe töltsünk annyi sót, hogy takarja be a halfejet.
5. Miután a halfejet belehelyeztük az edénybe, az edényt légmentesen zárjuk le és tegyük egy hûvösebb helyre (a pince ideális hely)
6. Hagyjuk a halfejet 4-5 hétig pihenni.
7. A sóból kivett halfejet tisztítsuk meg egy körömkefe segítségével, majd mossuk meg. Vigyázat, mert ha nem tisztítjuk meg alaposan, a só maró hatása miatt fehér foltokat hagy maga után a halfejen.
8. A megtisztított halfejet egy huzatos, szellõs helyen hagyjuk száradni kb. 2-3 hónapig (a szárítási idõ függ a fej méretétõl).
9. A szemüregbe ragasszuk bele az üvegszemet
10. Lakkozzuk le a fejet és hagyjuk száradni (figyeljünk, hogy mindenhová kerüljön lakk)
11. A kész halfejet pillanatragasztóval ragasszuk fel a hátlapra.
12. A falon kiszemelt helyre fúrjuk fel a kész trófeát

Formalinnal kezelt haltrófea

Az eljárás ugyanaz mint a fenti esetben, csak a só helyett használjunk víz és formalin oldatot (én 1 liter vízhez 0,5 liter formalint töltök). A formalint a gyógyszertárakból lehet beszerezni és viszonylag olcsó.
Az eljárás elõnye a fentivel szemben, hogy a fej jobban megõrzi eredeti színeit.
Megjegyzés: formalinnal ha lehet ne a házban dolgozzunk, mert kellemetlen szaga van, és használjunk gumikesztyût a formalin maró hatása miatt.

Szárított halfej

Talán ez a legegyszerûbb eljárás, egyetlen hátránya hogy csak télen végezhetõ a legyek miatt.
Lényege, hogy a elõkészített (levágott és megtisztított) halfejet magas hõmérsékleten villanyrezsóval vagy fûtõtesten egy falemezre helyezve szárítjuk ki.
Én általában ha magamnak készítem a trófeát ezt a módszert alkalmazom. Itt most felmerülhet önökben egy kérdés, hogy mit teszek nyáron a halfejekkel. Hát egyszerûen lefagyasztom és megvárom az õszt, aztán télen dolgozok velük.
A képen láthatják, hogy nem beszélek badarságokat: az elkészített trófea jól mutat.

Végezetül: Ezzel a cikkel nem az a szándékom, hogy felbuzdítsam önöket arra, hogy minden nagyobb méretû halat kegyetlenül mészároljanak le, hiszen egy fénykép is jól mutat a falon nem kell elvennünk a hal életét. Ha már õ örömet szerzett nekünk azzal, hogy kifoghattuk, mi is szerezzünk neki örömet úgy, hogy visszaengedjük. Jaj és a fénykép elkészítéséhez formalinra és sóra sincs szükségünk.

Forrás: Erdélyi horgász

idõjárás