horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés
támogatói linkek


dorogma panzió tiszadorogma

legfrissebbek
Bojlireceptek
Tiszalúci kalandozás 1. rész
Megdõlt a ponty világrekord!!!
Ingyen horgász katalógus, DVD
Horgasszunk.hu póló
linkek
Gyártók A-H
Gyártók I-P
Gyártók Q-Z
Társoldalak
Kapcsolat
Hírlevél
Horgasszunk.hu blog google blogger blogspot
állandó rovatok

Google Adsense pénzkeresés

Letölthető horgászjátékok
A VMSZ jelenti a Balatonról
Ingyenes dolgok horgászoknak
Szolunáris táblázat 2007.
Vízállásjelentés
Halászháló kötés
idõjárás

hurkolásKezdésnél, miután elsõ csomónkat a spárga karikán megkötöttük, a pálcáról lehúzzuk a szemet és a kötendõ hálót megfordítjuk, hogy az új sort balfelõl kezdjük el (3.b ábra). Az ábrákon bal oldalt látható szaggatottal jelzett fonalrész azt mutatja, hogy az elõzõ sor befejezõ szála a fordítás után hova jut, ahonnan az új sort elkezdjük. A következõ sor szemeit már az elõbb készített elsõ szembe kötjük, mégpedig két hurkot (szemet) (3.c ábra). Ismét az elõbbi mûvelet és fordítás, megint új sort kezdünk és így tovább, de két hurkot mindig csak a sor végén az utolsó szembe kötünk. Ez az úgynevezett szaporítás. Hálónkat ugyanis átlóirányban kötjük és ezáltal a szaporítás által érjük el, hogy minden következõ sorban egyel több szem van és így nõ a hálónk (3.d ábra). Ha így a kötéssel elértük azt a nagyságot, amilyenre hálónkat készíteni akarjuk, elérkeztünk a feléig és most már nem szélesítjük, hanem már minden sornál keskenyíteni kell. Ezt azáltal érjük el, ellentétben az elõzõekkel - nem két hurkot kötünk az utolsó szembe, hanem a két utolsó szemet húzzuk össze egy hurokkal (3.e ábra). Ezt a fogyasztást addig folytatjuk, míg a végén a szemek elfogynak és a háló kész. Ha a kötés közben a fonalunk a tûn fogyóban van, mérlegeljük a helyzetet egy új sor kezdésénél, hogy elég lesz e a sort befejezni. Inkább hagyjunk veszendõbe menni 1-2 méter fonalat, de ha nem vagyunk nagyon spórolósak, a toldás csomóját ne tegyük a háló belsejébe, mert csúnya. Lehetõség szerint a szélén toldjunk. A 4. ábra szerinti csomó jól tart és közvetlen az elõzõ szem elé lehet húzni. Biztonság kedvéért azonban ne vágjuk túl kurtára a kilógó fonalvégeket.
A fent leírtak szerint kössük 100-110 szemre a hálónkat úgy, hogy egy-egy oldalon 1 méter legyen. A kiscsempelynél ajánlatos a legszélsõ sorba erõsebb fonalat vagy spárgát húzni, amibõl a csücskökön a hurkokat kialakítjuk, ennél fogva feszítjük ki a kávákkal és így hálónk nincs annyira igénybevéve.
A következõ kialakítási forma a kör alakú hálókötés. Ezzel a kötésmóddal készíthetjük az alámerítõ és haltartó hálót. A kezdés valamivel körülményesebb, mint a négyszögletes hálónál, de folytatása annál könnyebb.
Tovább a következõ oldalra

idõjárás