horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés
támogatói linkek


dorogma panzió tiszadorogma

legfrissebbek
Etetőanyag receptek
Sügérhorgászat
Ingyenes matrica
A nagy harcsa szomorú sorsa
Horgasszunk.hu póló
linkek
Gyártók A-H
Gyártók I-P
Gyártók Q-Z
Társoldalak
Kapcsolat
Hírlevél
Horgasszunk.hu blog google blogger blogspot
állandó rovatok

Google Adsense pénzkeresés

Letölthető horgászjátékok
A VMSZ jelenti a Balatonról
Ingyenes dolgok horgászoknak
Szolunáris táblázat 2007.
Vízállásjelentés
Halászháló kötés
idõjárás
 

Előke-tan
Avagy: milyen előkét használjunk ragadozóhal-horgászathoz/pergetéshez?

Azt mindenki tudja, hogy a csukázás első számú szabálya, hogy a fémelőke kötelező. Ahhoz, hogy a borotvaéles csukafogak és a hasonlóan éles szegélyű pofalemezek ne vágják el a zsinórunkat, valamilyen erős és harapásbiztos anyagból készült előkét kell használnunk.

A kérdés: mégis milyet?

csukatrófea

Ez a szabály érvényes a többi rablóhal horgászatánál is, ha csuka is lakik ugyanabban a vízben. Mivel a csukának úgysem magyarázhatjuk el, hogy a csalinkat nem neki, hanem egy fogasnak, sügérnek, pisztrángnak szántuk. Ha megtetszik neki, úgyis rárabol.
A technika fejlődésének hála, mára már sokféle jó és kevésbé jó előkeanyag közt választhatunk.


Különböző anyagú előkék:

különböző anyagú előkék
100% harapásbiztos és így csukabiztos előkék

- Acél előke

A legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott előkeanyag az acélból készült előke.
100%-ban harapásálló, különböző erősségűeket vehetünk, de mégis óriási különbségek vannak köztük és szintén különböző helyeken kell, hogy alkalmazzuk őket.
Az acélelőkéből létezik egyszálas, ami egyetlen szálból áll. Ez a jerkekkel és nagyméretű csalikkal való horgászathoz alkalmas. Kisméretű műcsalikhoz és ki halszeletekhez a merevsége miatt viszont alkalmatlan.
Léteznek sodrott acélelőkék 7 szálból (1x7), 19 szálból (1x19), vagy 49 szálból (7x7).
Pergetéshez bármelyik alkalmas, de jelentős különbségek jelentkeznek a flexibilitásban és nem utolsósorban az árban is.
A 7x7-es a leghajlékonyabb a fent említettek közül. Kiválóan alkalmas élő/élettelen csalival történő horgászathoz, vagy akár egy kisebb műcsalihoz is, mivel a hajlékonysága nem gátolja a csali természetes mozgását. Nehezen törik meg, viszont hajlamos a kunkorodásra, igaz, a szakítószilárdságát egyik sem folyásolja be. A 7x7-es fonat egyetlen hátránya az ára, ami jóval a többi előke fölött helyezkedik el.
Az 1x19-es előke nem olyan rugalmas, mint a 7x7-es, de még mindig jobb az 1x7-esnél, árban pedig pont köztük helyezkedik el.

acélelőke

Népszerű és jó árfekvésű az 1x7-es előke.
Műanyag burkolatú és csupasz változata is kapható. A műanyag burkolat miatt sokkal vastagabb lesz, viszont ellenálóbb lesz a szálszakadással szemben. Műanyag bevonat nélkül könnyebben szakadnak a szálak, ami által a szakítószilárdság csökken, a szakadt szál akadályozza a rendes használatát, valamint kellemetlen, szúrt sebre tehetünk szert, ha belenyúlunk. Ha tudjuk, hogy akadós helyen kell horgásznunk, ilyenkor is ajánlottak, mert egy esetleges leakadáskor nem veszik el akkora érték. (A drága műcsalit most ne vegyük figyelembe.)
Az acélelőkék a 3 kg-os szakítószilárdságtól kezdődően, 20 kg felettiig kaphatóak, így univerzálisan  használhatók különböző csalikhoz és különböző halfajtákhoz.


- Titánium előke

Az a speciális előke a titánium egyik ötvözetéből készül. A titán egyik nagy előnye az alaktartás (emlékezés), a nagy szakítószilárdság és a kis súly mellett. Korrózióálló, nyújtható és a feketés színe miatt tükröződésmentes, így közel észrevehetetlen. Különböző szakítószilárdságban, valamint sodrott és 1x1-es kivitelben is kapható. Az utóbbi igen merev és szinte botként használlható nagy csaliknál és jerkeknél. Ez az előketípus elég borsos áru, de a többszörös élettartam és az erő miatt a 7x7-essel is felveszi a versenyt. Akadós helyen inkább ne használjuk.

titán előke

Más előkék, amik nem 100%-osan harapásbiztosak.

A piacon sok másik előkeanyagot is találhatunk, melyek kiváló tulajdonságúak, egy valamit kivéve: a 100%-os harapásállóságot. Ezt a rendkívül fontos szempontot különböző indokokkal a háttérbe próbálják szorítani. Pl: vízalatt láthatatlan, fogósabb, stb…

- Kevlárelőke

Sodrott előke kevlárszálakból, mely nagyon puha ezért könnyen csomózható.

kevlár előke

Hátránya: nem harapásálló, a szakítószilárdságához képest vastag, ezért a hal számára is gyanús.
Összegzés: kell a kutyának! Esetleg harcsázáshoz használnám.

- Fluorocarbon

Monofil előke, fluorcarbon szálakból készül.

fluorkarbon előke

Előnye: A vízzel szinte azonos fénytörési indexe miatt szinte teljesen láthatatlan, nyúlékony, vékony változatai csomózhatóak. A legyezőhorgászok előszeretettel használják.
Hátránya: Nem csukabiztos, a nagyobb átmérőjüek meglehetősen merevek.

- Hardmono

Monofil előke rendkívül erős és kopásálló műanyagból.

hardmono előke

Sok gyártó „a ragadozóelőke” néven hirdeti. Még egy vérbeli ragadozós pecásnak is el kell ismernie, hogy  kb 0,6 mm-es mérettől már valamelyes harapásálló. A fluorcarbonhoz hasonló láthatatlanságára is gyakran hivatkoznak. Hát ez sem igaz. Teljesen más az anyaga, mint a fluorcarbonnak ezért a víz alatt igen jól látható. Egyes (nem ezirányból profitorientált) külföldi lapok egyáltalán nem is ajánlják (Pl: Deutscher Hechtangler-Club).
Egy vékony acélelőke nagyságrendekkel észrevehetetlenebb a vízben, ráadásul nincs az a csuka, amelyik elharapná.
 
Konklúzió
Mielőtt a kishalunkat úszóval/wobblert/gumihalat/stb. a tó irányába repítenénk, első lépésként mindig tudakoljuk meg, hogy az adott vízben van –e csuka!
Ha igen, akkor csak 100%-ban harapásálló előkét használjunk. Ezek, mint a fentiekből is kiderül: csak az acélelőke és a titánelőke.
Nagy kár lenne, ha esetleg életünk legnagyobb csukája azért lépne le a horogról, mert rossz előkét választottunk. Nem beszélve szegény csukáról, aki horgokkal a szájában távozik és ki tudja meddig kell cipelnie őket, vagy egyáltalán túléli –e a kalandot!

idõjárás